Seslendirme Sistemleri - Dijinet
Dijinet

Seslendirme Sistemleri

PROJE
TEKLİFİ
AL !

    PROJE TEKLİFİ AL

    Proje teklifi almak için formumuzu doldurabilirsiniz.

    Seslendirme Sistemleri

    En basit haliyle, bir ses sistemi (), ses dalgalarını (hava veya bir tür ortamda yayılan fiziksel enerji) elektrik enerjisine dönüştürerek, elektrik enerjisinin gücünü elektronik devreler kullanarak artırarak ve daha sonra ortaya çıkan bu elektrik enerjisini ses dalgaları şeklinde fiziksel enerjiye dönüştürerek çalışır.

    Enerjiyi bir formdan diğerine dönüştüren cihazlara dönüştürücüler denir. Yaygın dönüştürücülerin bazı örnekleri, hoparlörler, mikrofonlar, kontak alıcıları ve kulaklıklardır. Seslendirme sistemleri Mikrofonlar ve kontak alıcıları (giriş dönüştürücü türleri), dalgalanan ses dalgalarını (havadaki veya başka bir ortamdaki fiziksel enerji) orijinal ses dalgasının analog bir temsili olan bir elektrik akımına dönüştürür. Seslendirme sistemleri başka bir deyişle, bir davul tarafından üretilen büyük bir hava kütlesi bir mikrofon tarafından alınırsa, büyük bir elektrik akımı bu hava kütlesini temsil edecektir. Hoparlörler ve kulaklıklar (aslında mini hoparlörlerdir), elektrik sinyalini tekrar fiziksel enerjiye dönüştürür.

    Seslendirme sistemleri, Elektriksel ses sinyalinin özelliklerini gerçekten yükselten ve değiştiren cihazlara sinyal işlemcileri denir. En basit haliyle, bir sinyal işlemcisi elektrik sinyalinin gücünü arttırır (mikrofondan çıkıp hoparlöre girer). Bu tür bir sinyal işlemcisi bir amplifikatördür. Seslendirme sistemleri genellikle, herhangi bir sayıda farklı ses sinyali üzerinde değişiklik yapmak için kullanılan çok daha fazla türde sinyal işlemcisi içerir.

    Seslendirme Sistemleri

    Seslendirme Sistemleri Bazı Giriş Dönüştürücü Örnekleri:

    Hava basıncı veya hız mikrofonları: Havada dolaşan ses dalgalarını, örneğin bir mikrofon kablosu üzerinden geçen bir elektrik sinyaline dönüştürür.

    Kontak alıcıları: bir ortamda (ahşap, metal, deri) dolaşan ses dalgalarını bir ses sinyaline dönüştürür.

    Lazer alıcılar, bir DVD, CD, LD veya MD üzerine basılmış çukur ve tümsek modellerini dijital bir veri akışına dönüştürür ve daha sonra bir analog ses sinyaline dönüştürülür.

    Optik alıcılar, bir fotoğraf filmi bandındaki yoğunluk veya ışık değişimlerini bir ses sinyaline dönüştürür

    Bazı Çıkış Dönüştürücü Örnekleri:

    Hoparlörler (woofer): düşük frekansları yeniden üretmek için tasarlanmıştır. Bir woofer hoparlörü, tam olarak dinamik bir mikrofonun çalıştığı şekilde çalışır, ancak geriye doğru çalışır.

    Hoparlörler (orta kademe): özellikle orta frekansları yeniden üretmek için tasarlanmıştır.

    Hoparlörler (tweeter): en yüksek frekansları yeniden üretmek için tasarlanmıştır.

    Kulaklıklar: kulak üstüne veya kulak içine sığacak şekilde tasarlanmış tam aralıklı dönüştürücüler.

    Bazı Sinyal İşlemci Örnekleri:

    Karıştırma Konsolu: En basit haliyle, bir karıştırma masası (elektriksel biçiminde) birden fazla girdi alır ve sinyalleri birden fazla çıkışta (hala elektrik biçiminde) toplar.

    Ekolayzırlar: Ekolayzırlar, frekans spektrumunun belirli kısımlarını artırma (kazanç) veya kesme (zayıflatma) ile etkileyen birimlerdir.

    Yankılanma: Yankılanma, ses dalgalarının yansıtılması ve güçlendirilmesi sırasında meydana gelen fenomen olarak tanımlanır; bu fenomen, neredeyse tüm kapalı alanlarda doğal olarak meydana gelir.

    Menü Görüntüle